Suni Deri Nedir? Gerçek Deri ile Farkları Nelerdir?

el çantası püsküllü kabartma işlemeli

Ekonominin değişkenliği, tekstil ürünlerine olan taleplerin ekonomiye bağlı olarak farklılık göstermesi ve hayvan hayatı konusundaki hassasiyet tekstil üreticilerini farklı çareler aramaya yönlendirmektedir. En çok kullanılan tekstil ürünlerinden biri olarak da suni deri ön plana çıkmaktadır? Peki herkesin bilmeden bile olsa kullandığı suni deri nedir? Suni deriyi gerçek derinden ayıran noktalar nelerdir? 

Suni Deri Nedir?

Üretimi daha uygun fiyatlarla yapılan, hakiki deri yerine üretildiği maddelerden dolayı suni bir deri görünümünü alan kumaşlara suni deri kumaş adı verilmektedir. Suni derinin üretim malzemeleri PVC ve poliüretan maddeleridir. PVC adlı hammaddenin kimyasal işlemlerden geçirilip, inceltilmesi suni deriyi oluşturmaktadır. Suni deri insanların kullanımda olduğu pek çok üründe tercih edilmektedir. Tercih oranına göre yüzdelik oranı en çok olan suni deri ürünlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Çanta
  • Cüzdan
  • Ceket / Mont
  • Kemer
  • Kanepe kaplaması

Ayrıca “Suni deri ne demek?” sorusunun diğer basit cevabı ise hakiki deri kumaşa oranla farklı renkte ve çeşitlilikte üretilebilen, deri dokusuna yakın kumaş biçimidir.

Suni Deri ile Gerçek Deri Arasındaki Farklar

Gerçek deri ile suni deri arasındaki ayrımı yapmak temelde kolay gibi gözükse de teknolojinin ilerlemesi ile gerçek deriye yakın kalitede suni deri üretimi yapılabilmektedir. Buna rağmen, dikkatli bir şekilde inceleme yapılırsa iki kumaş arasındaki farklar görülebilmektedir. Suni deri ile gerçek deri arasındaki farkları görmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde oluşur:

  • Dayanıklılık: Suni deriler pek çok kumaş türüne kıyasla dayanıklı olsalar da gerçek deriden daha dayanıksızlardır. Gerçek deriye oranla suni deri çabuk yıpranır ve dökülmelere daha açık bir kumaş yapısındadır.
  • Kumaşın dokusu: Gerçek deri, suni deriye oranla daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Suni derinin formu katlanmaya müsait değilken, gerçek deri katlanabilir ve iz oluşmaz.
  • Kumaşın kokusu: İki kumaş arasındaki farkı anlamanın en kolay yoludur. Gerçek deri kokarken, suni deri kokmaz.

el yapımı deri erkek cüzdan

Suni Deri Kumaş Dayanıklı Mıdır?

İnsan hayatının pek çok alanında yer alan suni deri kumaşlar da kalitelerine göre ayrılmaktadır. Kaliteli suni deri kumaşlar oldukça uzun süreler kullanılabilen, dayanıklı malzemelerden üretilmektedir. Bu malzemeler, kimyasal reaksiyonları sayesinde yıpranmaya, çizilmelere ve kesilmelere karşı dayanıklı bir yapıdadır. 

Suni derinin dayanıklılığı ortam nemine de bağlı olmaktadır. Kaliteli suni deri kumaşlar; leke tutmaz, nem geçirmek ve suya karşı dirençlilerdir. Fakat ne kadar dikkatli ve kaliteli üretilmiş olursa olsunlar suni deriler, gerçek deri kumaşlara kıyasla daha az dayanıklılardır. 

Suni Deri Neden Yapılır?

Suni deriler, PVC ve poliüretan adlı maddelerle yapılmaktadır. Kimyasal işlemlerden geçtikten sonra döşenmeye hazır olan bir kumaş türüdür. İki madde ile farklı tipte suni derilen üretilmektedir. PVC kaplamalar kanepe gibi ürünler için kullanılırken, poliüretan daha çok giyim sektöründe tercih edilmektedir.

İnsanlar hayatlarının pek çok bölümünde kumaşlarla içli dışlı olmaktadır. Giyim sektörü, ev dekoru, ev eşyası ve teknolojik ürün kılıflarına kadar birçok üründe kumaş kaplama kullanılmaktadır. Hayvan dostlarımıza karşı hassasiyeti bulunan ve gerçek deri kullanımı konusunda oldukça katı olan insanların ürünlerde daha çok suni deri tercih etmektedir. “Suni deri neden yapılır?” sorusuna verilen cevapların büyük bir oranı da hayvan hassasiyeti ile ilgili olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezleri kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.